Çmimi ARDHJE 2021 — Fituesi

Çmimi ARDHJE 2021 – Fitues

Fituesi i Çmimit Ardhje 2021 u shpall nga Lilia Kudelia, një nga anëtarët e jurisë ndërkombëtare (përfshirë Olson Lamaj dhe Markus Waitschacher) gjatë ceremonisë së hapjes së ekspozitës së finalistëve, më 14 shtator 2021, në Zeta Center – Tiranë.

Fituesi i edicionit të 13 -të të Çmimit ARDHJE për Artistë të Rinj Visualë nga Shqipëria është Fatlum Doçi me instalacionin e tij – “Lule dhe Lot” (2021).

MOTIVIMI I JURISE

Eshtë emocionuese për ne si juri të jemi pjesë e një jurie të një çmimi për artistët e rinj të talentuar në Shqipëri. Ne ishim të kënaqur që takuam finalistët e Çmimit Ardhje të këtij viti dhe u impresionuam nga projektet që ata kanë realizuar deri më tani. Të gjitha veprat e paraqitura në këtë ekspozitë kanë potencialin për të zgjeruar edhe më tej pyetjet rreth gjuhës dhe ndryshimit, dukshmërisë dhe identitetit, traumave historike dhe rolit që muzeu duhet të luajë në përkujtimin e tij, të cilin autorët e përcaktuan mirë në mënyrat e tyre unike

Pas rishikimit të portofoleve të finalistëve dhe diskutimit të punimeve, të tre u pajtuam se praktika e Fatlum DOÇI-t meriton një njohje të veçantë. Ne admiruam kalimin e rrjedhshëm të Fatlumit midis mediumeve dhe materialeve të ndryshme të artit gjatë viteve të fundit. Duke kaluar nga bizhuteritë në skulpturë, nga bojëra uji dhe piktura në animacion, ikonografia e tij përcjell ndjeshëm ndjeshmërinë e Fatlumit dhe kap zërin e tij autentik. Vepra e Fatlumit “Lule dhe lot” (2021) e paraqitur për Çmimin Ardhje artikulon mitologjinë e tij personale në një mënyrë dëshmuese dhe poetike dhe ne jemi të ngazëllyer të shohim se si ai do të përdorë rastin, për të folur për këtë, në kontekstin e një rezidence arti në New York.

Përgëzojmë Fatlum DOÇI si fitues të Çmimit ARDHJE 2021 për Artistët e Rinj Visual nga Shqipëria.

Fatlum Doçi, Fituesi i Çmimit Ardhje 2021

Fituesi i Çmimit ARDHJE 2021 do të ketë mundësinë të marrë pjesë në një program dymujor artist-në-rezidencë në Nju Jork vitin e ardhshëm, organizuar nga Residency Unlimited, dhe mbështetur bujarisht nga The Trust for Mutual Understanding, New York. Gjatë vitit 2022, fituesi do të ketë gjithashtu një mundësi për të treguar rezultatet e qëndrimit të tij jashtë vendit përmes një ekspozite personale në Qendrën ZETA.

Përveç instalimit të Fatlum Doçit, Ekspozita Finaliste e Çmimit ARDHJE 2021 (kuruar nga Alban Hajdinaj) shfaq: video me një kanal, nga Sead Kazanxhiu (Mudding, 2021),  video – instalim me 12 kanale, nga Abi Shehu (“Saharaja, 2021), dhe një letër muri instalcion, nga Matilda Odobashi (“Linjat e gënjeshtërta”, 2021).

Ekspozita mbetet e hapur deri më 24 shtator 2021.

Pamje nga instalimi, Lule dhe Lot, 2021
Fatlum Doçi, Lule dhe Lot, instalacion, detaj, 2021
Çmimi Ardhje 2021
Çmimi Ardhje 2021
Çmimi Ardhje 2021