T.I.C.A. AIRLAB Fall 2018

 

Lilith Kraxner, Karl Wratshko, Sead Kazanxhiu

T.I.C.A. AIRLAB Vjeshtë 2018

1 shtator – 30 tetor 2018

Edicioni i ri i Programit të rezidencave të T.I.C.A. AIRLAB, shtator-tetor  2018, shfaqet me dy artistë nga Austria dhe një nga Shqipëria. Mirëpritur nga ZETA, në bashkëpunim me A9 Kultur, Europa, Außenbeziehungen.

 

Lilith Kraxner (lindur në 1995 në Stainz, Austri) është një regjizore e re me bazë në Vienë. Gjatë dy viteve të fundit (2016-2018) studioi e pavarur për filmim në Shkollën Friedl Kubelka për fotografinë artistike. Puna e saj e hershme e deri më tani është paraqitur në Vjenë, Bruksel dhe Moskë. Ajo punon me film analog, kryesisht 16mm.

Karl Wratschko punon si kurator, regjisor dhe artist. Në punën e tij kuratoriale ai përqendrohet në Silent- dhe Avantgarde Film dhe muzikën eksperimentale. Që nga viti 2016 ai ka qenë bashkë-kurator 100 vjet më parëFestivalin Il Cinema Ritrovato në Bolonjë të Italisë. Punimet e tij të filmit përfshijnë: Indeksi (2018), Unë kam parë të ardhmen (2017), Pale prill (2016), Monte Nero (2014). Ndër instalacionet e tij më të rëndësishmet janë: Ich bin viele Gesichter (2018) dhe Informa (2016), të dyja të krijuara së bashku me Michael Bachhofer. Për momentin është duke punuar në dy projekte filmike – Präsenz (së bashku me Aleksandra Kolodziejczyk) dhe Remade, si dhe në ekspozitën POP 1900-2000 në Universalmuseum Joanneum (së bashku me Maria Froihofer dhe David Reumüller).

Sead Kazanxhiu ( lindur në vitin 1987 në Fier dhe vendosur në Tiranë që nga viti 2012) është një artist vizual që vjen nga një familje e minoritetit etnik rom nga Shqipëria jugperëndimore. Ai u trajnua si piktor në Universitetin e Arteve në Tiranë (2006 – 2010), ku mori diplomën e tij bachelor. Pas studimeve të tij, ai vazhdoi të punonte kryesisht në mediumin e pikturës, ndërsa praktika e tij më e fundit u zgjerua në skulpturë, instalime, video dhe ndërhyrje në hapësirën publike. Ai ka realizuar tetë shfaqje personale që nga viti 2012 (në Tiranë, Budapest dhe Bruksel) dhe ka marr pjesë në ekspozita të shumta në grupi (në Tiranë, Pragë, Brno, Gotenburg, Berlin, Drezden, Krakov, Bukuresht dhe New Orleans) perfshirë  “(Re)conceptualizing Roma Resistance”, organizuar në verën e vitit 2016 në Institutin Goethe në Pragë, në kuadër të Festivalit Ndërkombëtar të Romëve Khamoro.

 

Image: Sead Kazanxhiu, Shtëpizëzat (Tiny Houses), 2014. 2500 objekte të vetë-bëra në allçi, 5 cm x 5 cm secila.